Vijf Rotterdamse projecten om in de gaten te houden komend seizoen

Vijf Rotterdamse projecten om in de gaten te houden komend seizoen
Binnenkort zit het jaar er weer op. Of beter gezegd, binnenkort zit de bouwvak er weer op. Dat is op de kalender die aan de bouwketen van BAM, Ballast Nedam en andere bouwgiganten prijkt meer een ijkpunt dan de jaarwisseling die overige stervelingen hanteren. Voor ons een mooi moment om vooruit te kijken naar ‘het seizoen 2018-2019’. Welke Rotterdamse projecten die óf al in aanbouw zijn, óf het komende seizoen in aanbouw gaan doen onze harten sneller kloppen? Dromers Bart, Stijn, Derek, Bonne en Rodney geven als een ware Aad de Mos deskundige uitleg over hun persoonlijke favoriet. Zo weten mede-dromers welke bouwputten de komende tijd aandacht verdienen.
De skyline die komend jaar weer verrijkt wordt – Foto Leon Bouwman
Tekst: Bart Toorenaar.  Input van Bonne de Roos, Rodney Kastelan, Stijn van Pelt en Derek van den Berg.

De keuze van Bart: Lee Towers

Alleen al vanwege de naam verdienen deze torens een plekje in deze lijst. Projectontwikkelaars en creativiteit is vaak een giftige cocktail, maar de knakker die met deze naam op de proppen kwam kan je moeilijk humor ontzeggen. Daarnaast is het gewoon een erg tof en belangrijk project. 860 huurwoningen voor starters in twee voormalige kantoorpanden, zonder dat deze hun schoonheid verliezen, tja, daar kunnen we moeilijk ons enthousiasme onder stoelen of banken steken.
Projectontwikkelaars en creativiteit is vaak een giftige cocktail, maar hier niet.
Daarnaast is het project het stiekeme startschot voor de verdere ontwikkeling van deze wijk. Een wijk die straks van havengebied langzaam maar zeker moet gaan transformeren naar een stadswijk. Het toevoegen van een zo’n grote hoeveelheid woningen voor een groep die in Rotterdam snakt naar woningen fungeert als welkom beginpunt voor een dergelijke ontwikkeling.
Lee Towers – status juli 2018 – foto Michiel van Dijk.
Hoe ver zijn we?: 40 procent af. Wanneer is die af? Begin 2019.

De keuze van Stijn: Het Depotgebouw.

Het gebouw, pal naast het ‘oude’ Museum Boijmans van Beuningen, dat in de tweede helft van 2019 voltooid moet zijn, begint inmiddels tamelijk indrukwekkende vormen aan te nemen.  Het gebouw, dat als opslagplaats moet gaan dienen voor  de overige 93 procent van de collectie van het museum, krijgt ook nog een restaurant op 41 meter hoogte.
Het gebouw krijgt ook nog een restaurant op 41 meter hoogte.
Als we de analogie van de bloempot aanhouden, die geliefd is vanwege zijn vorm, dan kan inmiddels de steel van de bloem er makkelijk in. Ondanks wat operationele tegenslagen die het project te verduren heeft gehad, tempert dat het enthousiasme van de Dromers allerminst. Aanschouw met open mond welke indrukwekkend gestalte dit geraamte nu al heeft als je een filmpje pakt bij de Pleinbios en volg de bouw via deze webcam.
Foto depot. Bron: Michiel van Dijk.
Hoe ver zijn we?: 35 procent af.
Impressie Depot: Bron: Bambouwtdepot.nl
Wanneer is die af? Half 2019.

De keuze van Derek: The Sax.

The Sax, op z’n Engels uitgesproken als een erotische film uit de jaren ‘80, in het Rotterdamse een architectonische kers op de Kop van Zuid-taart. Sinds 1996 wordt er gebouwd op de Wilhelminapier, en nu begint de voltooiing van het geheel zich af te tekenen. En dat voelt toch een beetje als het einde van een tijdperk. Vroeger konden we al onze meest wilde hoogbouw fantasieën projecteren op de Pier, want daar kon nog van alles.
Sinds 1996 wordt er gebouwd op de pier, en nu begint de voltooiing zich af te tekenen.
The Sax is met zijn ca. 170 meter straks één van de sluitstukken van de Pier. Na het gebouw van het Havenbedrijf, dat in 2000 de hoogste werd van Zuid, en later de Montevideo, de Maastoren en de Rotterdam die allemaal op hun eigen manier smoel gaven aan de skyline van Zuid, eindigen we voorlopig de strijd ‘de hoogste van Zuid’ met dit pareltje van MVRDV, de oogappel onder de Rotterdamse architectenbureaus. Met een skybar op 90 meter is het straks goed toeven op die hoogte. Hoe ver zijn we?: We moeten nog beginnen!
Tijdelijk grasveld de Sax juli 2018 – Foto Momo1435.
Wanneer is die af? Ergens eind 2021. Maar dan staat er wel een joekel van een toeter.

De keuze van Bonne: De Fenixlofts.

Ja, Katendrecht verhipt. In rap tempo. Dat hebben we al eerder uitgebreid in onze artikelen de revue laten passeren en daarvan ook de keerzijde laten zien. We hebben zelfs een tegengif voor al die gentrification gepoogd te geven door gedurfde street art op strategische plekken toe te voegen.
Wij durven niet te zeggen dat dit past binnen het budget van ‘de gewone man’, maar het is wel een moddervet project.
Status bouwput Fenixlofts juli 2018 – Foto Momo1435.
Maar één project waar we sowieso fan van zijn is de Fenixlofts. Tuurlijk, wij durven hier niet zonder schaamte de kostprijzen van de appartementen te noemen en te zeggen dat dit past binnen het budget van ‘de gewone man’, maar het is wel een moddervet project. De glazen pui aan de Rijnhaven kant, de prachtige plattegronden in het complex. En het uitzicht. Het fucking onovertroffen uitzicht. Tja, wij begrijpen wel dat als je uit Amsterdam komt en je je overwaarde wil cashen je kiest voor zo’n project.
Impressie Fenixlofts. Bron: Mei Architecten

Hoe ver zijn we? Bijna klaar. Het karkas staat, de geveldelen worden opgehangen, kortom, de laatste loodjes worden gelegd. Volg het project op deze webcam.

Wanneer is die af? Begin 2019.

De keuze van Rodney: Bright.

Bright is een wat clichématige flutnaam voor een gebouw dat helemaal niet zo cliché is. Op een stukje grond dat zo klein lijkt als een Noord-Koreaanse isoleercel worden straks 612 woningen gebouwd. Louter voor een groep die het hard nodig heeft in de Rotterdamse binnenstad: starters. Met fors kleinere woningen dan we gewend zijn in de Rotterdamse binnenstad worden school- en universiteitsverlaters verleid om in Rotterdam te blijven.
Een lapje grond dat momenteel meer aandoet als een Spaanse hoogvlakte dan Rotterdam-Centrum.
Door heftig geprocedeer van buurtbewoners staat er op de plek waar deze toren moet komen nog steeds een stukje steppe. Een lapje grond dat momenteel meer aandoet als een Spaanse hoogvlakte dan Rotterdam-Centrum. Dit stuk is aan het verpieteren door buurtbewoners die hun eigen uitzicht belangrijker vinden dan betaalbare woonruimte voor starters. Tja, we kunnen de beroepsklagers niet helemaal begrijpen. Ook jullie gebouw betekende namelijk ooit een inbreuk op het uitzicht van een ander. Waarom laat je je eigen uitzicht laat prevaleren boven een acuut maatschappelijk probleem? Hoe ver zijn we? De eerste paal moet er nog in.
Status Bouwlocatie Bright juli 2018 – Foto Momo1435.
Wanneer is dit Rotterdamse project af? Op zijn vroegst eind 2021. Maar dan staan er wel 612 woningen voor starters. Geduld is in dit geval een schoon aanrecht, alhoewel je dat bij voormalig studenten altijd maar moet afwachten.
Impressie Bright – Bron: Stebru

Welke Rotterdamse projecten haalde de top-5 nét niet?

  • Little C: 30 jaar geleden een hoerenbuurt, nu Rotterdams meest gewilde project.
  • The Baan Tower: een 150 meter hoge toren neerzetten op een zeer klein perceel.
  • The Terraced Tower: eindelijk weer eens een woontoren aan de Boompjes.
  • Pakhuismeesteren: wát een parel is dit aan het worden.
  • De Zalmhaventoren: architectonisch niet het meest spannende project, maar de bouw van de toekomstig hoogste van het land volgen is en blijft een feestje.
  • House of Cool/Noordsingel Lofts: van dit soort projecten mogen er nog velen volgen. Wat goed is, hoeft niet groot te zijn.

Ook wat te vertellen?

Je e-mailadres houden we geheim.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.